27 december 2007

Wijsheid (2)

Wijs is hij die de wijsheden van anderen verzamelt.

26 december 2007

Dinner for one

Zowat elk jaar wordt rond nieuwjaar 'Dinner for one' op TV getoond. Het stuk is uitgegroeid tot een echte cult classic. Dit jaar kon ik echt niet langer meer wachten.

Boekenlijst 2008

Omdat iedereen op het einde van het jaar graag van lijstjes houdt, hier mijn boekenlijstje voor 2008.

  • R.N.Morris - De Fluwelen Bijl
  • Andrew Wilson - De Biograaf
  • Michael Collins - De Geheime Levens van E. Robert Pendleton
  • Jed Rubenfeld - Moordduiding
  • Jim Thompson - Pop.1280
  • Elmore Leonard - La Brava
  • J.K. Rowling - Harry Potter en de Relieken van de Dood

25 december 2007

Wijsheid

Een wijs mens verandert weleens van gedachten; een dwaas nooit.

23 december 2007

I am Legend

Gister was er een verjaardagfeestje voor mijn jongste. Ons huis werd voor een nachtje onveilig gemaakt door een drietal giechelende 11 jarige meisjes. De jongens moesten - voor hun eigen veiligheid - dringend het huis uit. We zijn naar de bioscoop geweest. Ik had graag 'American Gangster' gezien, maar die speelde enkel om kwart na tien. Het werd dus 'I am legend'.

'I am legend' is gebaseerd op de roman van Richard Matheson (1954), die al diende voor de verfilming van The Last Man on Earth (1964) met Vincent Price en The Omega Man (1971) met Charlton Heston. Het scenario van die laatste film lag aan de basis van dit werk met Will Smith.

De vampieren uit het boek en The Last Man on Earth zijn in deze film vervangen door zombies. Een vaccin tegen kanker, die onstabiel werd, doodt mensen of verandert hen in zombies. Enkel Robert Neville (Will Smith) is ervan gespaard gebleven. Hij leeft alleen met zijn hond Sam in een verlaten en overwoekerd New York. Zijn enige doel: een zoektocht naar het vaccin om de zombies te genezen.

De film is heel voorspelbaar. De computergegenereerde zombies en herten zijn van slechte kwaliteit en halen de geloofwaardigheid van het hele verhaal langzaam onderuit. Met uitzonding van één spannend moment - wanneer tijdens de jacht op een hert, de hond Sam, in een donker gebouw vlucht - is de film zelfs saai te noemen.

En dan die christelijke boodschap op het einde. Het creëren van een betere wereld met een Bob Marley als stichtend voorbeeld. Komaan zeg, was dit nu echt nodig? Deze marketingtruc heeft bij mij in ieder geval niet gewerkt. Ik was toch beter naar 'Amercian Gangster' geweest...

Nokia 6300

Ik was toe aan een nieuw mobieltje. Mijn Siemens S55 was tot op de draad versleten. Het display was nog maar met moeite leesbaar. De zilverkleurige bovenlaag van de naviatie toetsen was afgesleten. Je moest twee tot drie maal duwen op een toest vooraleer je reactie kreeg. Het was dus geen overbodige luxe.

De vraag was alleen: wat wordt het? Op basis van welke criteria beslis je: prijs, design, merk, functionaliteit, andere...?

Ik ben nogal van het standpunt: keep it simple. Die dingen dienen toch hoofdzakelijk om te bellen. Of niet soms?

Het is de Nokia 6300 geworden. Hopelijk zal ik er zo tevreden van zijn als mijn vorig mobieltje.

21 december 2007

Er is er één jarig

Er is er één jarig, hoera, hoera,
Dat kun je wel zien: dat is zij.
Dat vinden wij allen zo prettig ja, ja,
En daarom zingen wij blij.

19 december 2007

Magna Carta

Eén van de hoekstenen van onze huidige democratie, een exemplaar van de Magna Carta, is vandaag in New York door het veilingshuis Sotheby's voor 14,8 miljoen euro verkocht. Dit exemplaar dateert uit 1297 en draagt het zegel van koning Edward I.

Van die Magna Carta bestaan er nog 17 originelen. Ze zijn allen - met uitzondering van het vandaag verkochte exemplaar - in het bezit van musea, kerken of bibliotheken.

De Magna Carta was een overeenkomst waarin de macht van de Britse vorst Jan zonder Land op 15 juni 1215 door zijn baronnen werd ingeperkt. Pas in 1225, na een aantal aanpassingen, werd de definitieve tekst opgesteld.

Talrijke latere documenten, zoals de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, zijn gebaseerd op de tekst van die Magna Carta.

16 december 2007

De knol van Google

Google, het bedrijf die vooral gekend is voor zijn populaire internet zoekmachine, werkt aan een encyclopedie. Google wil zijn naslagwerk 'knol' noemen. Een afkorting van 'unit of knowledge'.

Net zoals bij Wikipedia zullen de artikels ook door jou en mij kunnen worden gepubliceerd. Google denkt de concurentie met Wikipedia aan te kunnen door te betalen voor de artikels. Door het toevoegen van reclame boodschappen, wil Google een deel van die opbrengsten doorsluisen naar de auteur van het artikel.

Het grote verschil dus met Wikipedia wordt het bekend maken van de auteur van het artikel, de mogelijkheid commentaar toe te voegen en een waardecijfer toe te kennen. Hierdoor hoopt Google de kwaliteit van de bijdragen voldoende hoog te krijgen. Ze zijn namelijk niet van plan als 'editor' op te treden.

Wat ik hiervan denk? De foto zegt volgens mij voldoende...

11 december 2007

Beelden van de Jerboa

Voor het eerst zijn er beelden van de grootoorspringmuis gemaakt.

De zandkleurige jerboa is een piepklein nachtdiertje dat zich vooral laat opmerken door zijn enorme grote oren en zijn lange achterpoten. Jerboa komt van het Arabisch woord 'yerbo' wat 'grote dijen' betekent.

Het diertje heeft zowat de grootste lichaamsverhouding oor-lichaam van alle zoogdieren en zijn achterpoten zijn vier maal langer dan zijn voorpoten.

Zijn grote oren komen hem goed van pas om zijn vijanden te detecteren en af te schrikken, terwijl hij met zijn achterpoten ver kan springen en heel snel van richting veranderen.

De diertjes zijn heel moeilijk te bestuderen doordat ze leven in de woestijnen van Mongolië en China en enkel als het donker wordt naar buiten komen.

09 december 2007

Zwarte gaten, waar zijn ze?

De theorie zegt dat kort na de 'Big Bang' in de toen gevormde melkwegstelsels enorme zwarte gaten ontstonden. Maar tot nu toe hebben we daar nog niet veel bewijs van gezien. Een zwart gat kan je niet zien - té zwart -, maar als gassen in het sterke gravitatie veld van een zwart gat belanden, warmen ze heel sterk op en gaan gloeien.

De reden dat we van deze theorie nog niets in de praktijk hadden gezien was 'stof'. Die zwarte gaten gloeien al van voor jij en ik aan het bloggen zijn. We konden ze niet zien door het stof.

Maar door de infra rood gevoelige 'Spitzer Space Telescope' hebben wetenschappers het bewijs van het bestaan van zwarte gaten kunnen leveren. Samen met het Chandra X-Ray Observatory hebben ze X-rays gedetecteerd die het bestaan van die super hete gassen leveren.

08 december 2007

Op zoek naar melkkoeien

'Milleke melleke mol, karwitsel karditsel kardol'. De melkbrigade heeft zijn vruchten afgeworpen! Vroeger hadden we er nog massa's plassen van over, maar heden ten dage zijn we allemaal op zoek naar melkkoeien om meer van dat witte spul te produceren. De Chinezen drinken er teveel van. Ze moeten met z'n allen maar één glaasje drinken om de volledige Europese melkproductie naar binnen te werken.


Maar we mogen het niet allemaal op de gele medemens steken. Bij onze tegenvoeters is het te warm, waardoor hun koeien niet genoeg melk meer leveren. Onze buren zijn overgeschakeld van melkkoeien naar akkerbouw en biogewassen. De blauwtongziekte haalt in het algemeen de productie naar beneden. De Polen drinken hun eigen melk op en voeren dus niets meer uit. En in Brazilië en Argentinië blijft de verhoopte melkexplosie uit.


Dus is de Belgische boer op zoek naar 12.000 melkkoeien. Maar waar ze die vandaan zullen halen is mij nog een raadsel.


In ieder geval wordt het feest voor de fokstieren. Misschien is dit wel dé beleggingstip voor 2008. Investeer in fokstieren. Hun sperma wordt goud waard.

06 december 2007

6 december is het Snieklaas

Ik heb deze al een tijdje klaar staan om te publiceren. Maar die mens komt op 6 december en geen dag eerder.
De manier waarop Toon met woorden speelt is subliem. Er zijn er niet veel die dit kunnen!




05 december 2007

De Onnoembaren

Mijn dochter van tien was laatst in de stripkast aan het rondneuzen en gaf uiting aan haar aangeboren orde door te zeggen dat ‘De Onnoembaren’ in een verkeerde volgorde stonden. Ik heb ze moeten tegenhouden. Ze was al begonnen alles volgens nummer te rangschikken.

Uitgever Dargaud heeft er inderdaad een zootje van gemaakt. ‘Shukumei’, deel 12 uit de reeks, is in werkelijkheid pas het tweede verhaal met Tim, Mac en Tony, maar het eerste album. Het eerste verhaal, ‘Nummer Driedubbel Nul’ is nooit als afzonderlijk album uitgegeven. In februari 1980 verschenen de eerste platen van ‘Nummer Driedubbel Nul’ in Robbedoes. De held van het verhaal, Chuck Wyllis, wordt op het tweede plaatje overreden door een jeep en afgevoerd. Vanaf dan nemen ‘De Onnoembaren’ de fakkel over.

‘Shukumei’ is een overgangsalbum tussen de M.A.S.H.-achtige kolder van ‘Nummer Driedubbel Nul’ en het duistere cynisme van de volgende albums. ‘Shukumei’ zit propvol amusante gags en sarcastische onzin. Het verhaal - over Japanse spooksoldaten op Borneo - is daaraan volledig ondergeschikt.

Het tweede album, ‘De Gele Geschiedenis’ is de start van De Hong Kong cyclus. Deze cyclus bevat in totaal vijf albums. De voorpublicatie in Robbedoes van dit album werd halverwege gestaakt. Na enkele lezersbrieven werd de seks en het geweld in het verhaal ongeschikt bevonden voor de jonge lezertjes van het tijdschrift.
De andere vier titels uit De Hong Kong cyclus zijn:

  • De schedel van Vader Zé
  • Ching Soao
  • In de Purperen Lotus
  • Alix Noni Tengu

In deze cyclus misdragen Mac, Tim en Tony zich tussen de Aziaten en hollen voortdurend hun pik achterna. Het idee waaraan Yann en Conrad zich begin jaren '80 vastklampten heeft met deze cyclus eindelijk vaste vorm gekregen.

Met de ‘Beerput’ start de tweede cyclus die zich afspeelt in Korea. De ‘Bronzen Pop’ en ‘Zonderkaak’ zijn de andere twee albums uit De Koreaanse cyclus.
‘Beerput’ bevat als extra een niet ingekleurde versie van het allereerste verhaal ‘Nummer Driedubbel Nul’. In de Franse uitgave was ‘Matricule 000’ al verschenen als bijlage bij ‘Aventure en Jaune’.

Naarmate de reeks vordert, vervalt scenarist Yann meer in meer in trucjes. De reeks wordt teveel routine met als basisingrediënten seks, geweld en humor zo zwart als de paginaranden van het album zelf.

De drie laatste albums:

  • Ten Oosten van Roswell
  • Ten Noorden van White Sands
  • Ten Zuidwesten van Moskou


zijn dan weer heel andere koek. Vooral ‘Ten Oosten van Roswell’ is steengoed. Het scenario is heel wat subtieler met sterk visuele humor. Er zitten bijvoorbeeld leuke verwijzingen naar enkele films in.
Over het verhaal op zich is – zoals bij alle andere albums – niet zo heel veel te zeggen. Maar de personages zijn om je vingers van af te likken: een homo hatende redneck bijvoorbeeld, met een travestiet als schoonzoon, een roodharige vrouw als buitenaards wezen of een maoïstische geheim agente, annex huurmoordenaar.

De Onnoembaren is een reeks voor volwassenen. Je mag echter niet terugdeinzen voor een redelijk onnozel verhaal. De sterkte ligt hem vooral in de grappige, stompzinnige dialogen vol van cynisme, gebracht in een vulgair taaltje.

04 december 2007

Château Peyrat-Fourthon

Ik heb me onlangs laten verleiden om een wijn aan te kopen die de titel 'coup de cœur' kreeg in 'Le guide Hachettes des vins'.

Peyrat-Fourthon is een Haut-Médoc uit Saint-Laurent.

De echte waarde van de bodem van Saint-Laurent du Médoc is bij het grote publiek niet echt gekend. Het gebied ligt dicht bij Saint-Julien en heeft dezelfde samenstelling. De bovenlaag van keizels is gemengd met löss, terwijl de ondergrond bestaat uit ijzeroer, mergel en kiezelzand.

Peyrat-Fourthon heeft dan ook - net zoals de typsiche Saint-Julien wijnen - een frisse kleur, elegant rood fruit en een uitstekende balans met veel finesse. Peyrat-Fourthon is een eerlijke en evenwichtig wijn, met specifieke tannines. Ook het woord «leer» is hier op zijn plaats.
Het resultaat van een sterk doorgedreven selectie om zo «le grand vin du château» te bekomen.
Ook het etiket straalt diezelfde kwaliteit uit. Elegant en modern. Een heel eigen originele stijl.

Je kan de wijn gerust nog drie tot vijf jaar laten liggen. Nu ja, mijn eerste kistje is al soldaat gemaakt. Drie jaar lijkt dus al niet meer haalbaar...

Meer info op: http://www.peyrat-fourthon.com/accueil.htm

03 december 2007

Cursus België

Achille van den Branden heeft een tweetal goeie artikels geschreven over de reden waarom de huidige regeringsformatie niet wil lukken. De moeite van het lezen waard.

Deel 1: Kieskringen splitsen voor beginners
Deel 2: Staatshervormen voor beginners

02 december 2007

Popocatepetl alive and kicking

De vulkaan Popocatepetl, plaatselijk ook Popo of Don Goyo genoemd, spuwt terug vuur. De 5400 meter hoge berg bevindt zich op zo'n 70 kilometer ten zuidoosten van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-stad en is de tweede hoogste berg in Mexico. Popocatepetl is een Nahuatl woord en betekent "Rokende Berg".

De Mexicaanse vulkaan verspreidde een enorme gaswolk nadat hij zaterdag is uitgebarsten.

Vijf kleinere uitbarstingen gingen de grote explosie vooraf. Het regende assen in enkele steden in de buurt van de berg. Een oppervlakte tot 12 kilometer rond de vulkaan werd afgesloten.

01 december 2007

Hanne wint Topmodel

Hanne Baekelandt wint Topmodel. Horen zeggen van mijn zoon, die een vriend heeft, die een vriend heeft, die een zus heeft, die vriendin is met Valerie...

Pirelli goes East

Voor zijn befaamde kalender zocht de Italiaanse bandenfabrikant het deze keer in het Oosten. Topmodellen van over de hele wereld werden in Shanghai in een Chinese outfit gestoken. Het jaarthema voor 2008 is 'Parels van het Oosten'.

Mogelijk gerelateerde posts