30 maart 2008

Achmed The Dead Terrorist

Eentje die mijnen oudsten gevonden heeft.



Au clair de la lune

Thomas Edison, de vader van de geluidsopname, is niet langer de eerste meer. Amerikaanse onderzoekers hebben een opname gevonden in Parijs die dateert uit 1860. Dit is zo'n kleine 20 jaar ouder dan de eerste opname - de woorden 'Mary had a little lamb' - die Edison maakte met zijn fonograaf op een blad zilverpapier.

De opname van 1860 is gemaakt met de phonautograph. Een uitvinding van Edouard Léon Scott de Martinville, een Parijse drukker en kunstenaar. Dit toestel kon geluid wel opnemen maar niet terug afspelen.



Het heeft dus wel wat moeite gekost om de geluidsgolven die op papier werden geëtst te kunnen afspelen. Geleerden van het Lawrence Berkeley National Laboratory uit Californië zijn met moderne optische technieken daarin geslaagd.

Het resultaat vind je hier.

29 maart 2008

Zomeruur

Komende nacht moet je je klok een uur vooruitzetten. Slecht nieuws dus, want dit betekend een uurtje minder lang slapen.
Zomertijd moet ervoor zorgen dat het langer licht blijft en we dus daardoor meer energie besparen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je opstaat wanneer het klaar is. Anders heeft het niet veel zin hé.

25 maart 2008

Wijsheid (3)

Een verstandig hoofd heeft een gesloten mond.

20 maart 2008

Open brief aan de eerste minister

Geachte Heer Leterme,

na 282 dagen is Uw kind geboren. Het is niet om aan te zien. Het is geboren omdat het enige alternatief nieuwe verkiezingen waren. Ondanks een dracht van meer dan 9 maanden is het heel prematuur. Het zal maar leven tot de zomer.

Uw regeerakkoord is geen regeerakkoord. Er staat niets in! U gaat 'onderzoeken', een 'dialoog' aangaan en hebt veel 'voornemens'. Maar dergelijke termen passen niet in zo'n akkoord. Waar zijn de cijfers, de beslissingen?
Al je voornemens samen gaan heel wat kosten. Waar ga je die 10 miljard euro halen? Je weet toch dat je 1,8% - en niet 1% - van het BBP moet over hebben tegen 2011. Dit staat zo in de wet. Hoe ga je daar rond geraken? Of telt de wet niet voor jullie?

Meneer de minister, je laat ons in de steek. Je speelt met onze 'oude dag'. 800.000 mensen hebben je het vertrouwen gegeven, maar je laat ze in de steek. Doe er nog iets aan voor het te laat is. Bestuur ons land zoals een goede huisvader. Het is cliché, maar daarom niet minder waar.

Wat zijn eigenlijk je prioriteiten? Je spreekt altijd van goed bestuur. Maar daar heb ik de laatste negen maanden nog niet veel van gezien. Je prioriteiten zouden toch dat goed bestuur moeten zijn, de toekomst van ons land en het nastreven van een evenwichtig compromis tussen de twee taalgemeenschappen. Maar ik raak meer en meer overtuigd van het feit dat je hele ploeg meer belang hecht aan de volgende verkiezingen dan aan die prioriteiten.

En de kranten zijn ook niet echt mals. Ze zijn het allen eens: 'Niemand gelooft erin'; 'Puin ruimen'; 'Ceci n'est pas un regeerprogamma'; 'Schijnvertoning'; 'No future?' Er moet dan toch iets van aan zijn. Het zijn daar toch niet allemaal ezels.

In juli komt je volgende kans. De vierde al. Meneer de minister, het moet dan echt beter!

19 maart 2008

Wondergoed

Dit moet ik hebben! Gezien ik 2008 heb uitgeroepen tot 'het jaar van de buik'.
Het Japans bedrijf Wacoal heeft een onderbroek op de markt gebracht die ons moet helpen in onze strijd tegen een buikje. Het ondergoed zit zo strak rond het lichaam, dat we blijkbaar verplicht worden met een rechtere houding te lopen. De inspanningen die daarvoor nodig zijn, houden de buikspieren in beweging en zorgen er zelfs voor dat je kilo's verliest.
Het moet werken! Wacoal verkocht al 7 miljoen exemplaren van de vrouwelijke versie...

18 maart 2008

Memory stick

Heel lang geleden heb ik van een 'Oosterse connectie' een memory stick gekregen. Toen was 250 megabyte geheugen capaciteit ongezien in ons Belgenlandje. Maar swat. Gezien mijn vrouw vindt dat ze die stick beter kan gebruiken dan ikzelf, heeft ze het ding haar maar eigen gemaakt.
Tot daar geen probleem, ware het niet dat ze het kleinnood een drietal weken geleden is kwijtgespeeld. Totaal zoek. Nochthans legt ze altijd alles (lees: nooit iets) op dezelfde plaats. En daar ik van nature een 'opkuis afwijking' heb, was de schuldige al snel gevonden...
Tot gister dan. Want zie. Wat zat daar in de rubberen afdichtring van de wasmachine? Inderdaad mij haar stick.
En wat blijkt, na een uurtje drogen op de radiator. Alles staat er nog op. Geen enkele bit is verdwenen. Allez voor het ogenblik toch. Maar de oxidatie komt nog en die is onverbiddelijk. Ik heb haar toch maar aangeraden een nieuwe te kopen. Ze zijn nu trouwens toch in de aanbieding bij de Lidll.

17 maart 2008

Backstage bij Ann Demeulemeester

Vorig weekend stond in DM magazine een mooie foto reportage over Ann Demeulemeester.









16 maart 2008

Sport is gezond

Deze morgen ging ik zonder den oudsten naar het squash centrum. Je weet wel. Het zijn examens.
De papa's slaan een balletje, terwijl de gasten normaal met het serieuse werk bezig zijn. Maar het is anders verlopen. Toen ik aankwam was het grote paniek. Gerrit zat onder het bloed. Een raket in z'n oog. Het zag er vrij ernstig uit. Overal bloed.
Ik ben met hem naar de spoed gereden. Vlug bediend. Chapeau voor de spoed van St.-Jan. We waren nog voor den aperitief terug...
Al bij al viel het nog wel mee. Vier draadjes in z'n ooglid en een gezwollen blauw oog... Morgen een dag je vrij. De gelukzak!

Belgen (Bruggelingen?) op de Zuidpool

De eerste fase van het nieuwe Belgische poolstation Princess Elisabeth is na 4 maanden klaar. Het station bevindt zich in Utsteinen op Antarctica. Later dit jaar gaat het team onder leiding van Johan Berte en Alain Hubert terug om er met de tweede (tevens laatste) bouwfase te beginnen. Deze tweede fase bestaat uit de installatie van de functionele systemen. Die systemen zijn zo ontworpen dat het hele poolstation CO2 neutraal wordt. Ze worden nu nog vollop gestest en afgewerkt.

09 maart 2008

Samber

Samber is een literaire stripreeks van Bernard Hislaire, die de serie tekent als "Yslaire". Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. Een typisch kenmerk aan de strips is dat de hoofdkeuren rood en zwart zijn, wat een verwijzing is naar de roman "Le rouge et le noir" van Stendhal. Julie, één van de hoofdpersonages, heeft ook rode ogen.

Na de reeks "Frommeltje en Viola" start Bernard Hislaire samen met Balac aan Samber. De stijl is totaal verschillend in vergelijking met zijn vorig werk en hij signeert dan ook niet meer met Hislaire maar met Yslaire. Voor de omgeving inspireren ze zich op het familieverblijf van zijn toenmalige partner in de streek van Digne. In januari 1985 wordt het eerste album "Minder is meer" uitgegeven. Het is meteen een groot success en wordt overladen met prijzen. De samenwerking tussen Yslaire en Balac eindigt jammer genoeg nog vóór het tweede album verschijnt.

Het tweede album verschijnt daardoor pas in november 1990 onder de titel "Ik weet dat je terug zult komen". Het derde album "Revolutie, revolutie..." komt 3 jaar later uit. Het derde album wordt later hernoemd tot "Vrijheid, vrijheid...". In november 1996 verschijnt het vierde album "Moeten wij dan samen sterven..."
Mij lijkt het verhaal dan vertelt, maar toch wordt er nog een vervolg uitgegeven. Een commercieële melkkoe? In september 2003 breidt Yslaire nog een vervolg: "Vervloekt zij de vrucht van uw schoot...".
In mei 2007 verschijnt dan een prequel onder de hoofdtitel "De oorlog van de Sambers". Enkel deel 1 "Hugo & Iris" is nu al beschikbaar. Verhaal is van Yslaire. Illustraties en kleur worden verzorgd door Bastide en Mézil.
Nu pas wordt het duidelijk wat de auteur van plan is met de reeks. Yslaire wil er één grote familie kroniek van maken.

Tweede generatie (1847-1848) Bernard & Julie

  • Eerste hoofdstuk Minder is meer
  • Tweede hoofdstuk Ik weet dat je terug zult komen
  • Derde hoofdstuk Revolutie, revolutie...
  • Vierde hoofdstuk Moeten wij dan samen sterven...

Derde generatie (1856-1862) Bernard Marie & Judit

  • Eerste hoofdstuk Vervloekt zij de vrucht van uw schoot...
  • Tweede hoofdstuk De zee gezien vanuit het Vagevuur
  • Derde hoofdstuk Onze ogen, onze haren, onze trots...
  • Vierde hoofdstuk Wat mijn ogen niet zien

Laatste generatie (1862-1871) Nelson & Judith

  • Eerste hoofdstuk Ter hoogte van de aanlegplaats
  • Tweede hoofdstuk De kersen van Juffrouw Dyeu
  • Derde hoofdstuk Alle razernij van de hoop
  • Vierde hoofdstuk De laatste van de Sambers

De oorlog van de Sambers (tekst Yslaire)

• Boek I (1830 - 1847) Hugo & Iris

  • Eerste hoofdstuk De bruiloft van Hugo
  • Tweede hoofdstuk De passie volgens Iris
  • Derde hoofdstuk De maan die kijkt

• Boek II (1760) Werner & Charlotte

  • Eerste hoofdstuk De eeuwigheid van Saintange
  • Tweede hoofdstuk De rode mis
  • Derde hoofdstuk Uw kind, gravin...

• Boek III (-40.000 voor Christus ) Aam & Yev

  • Eerste hoofdstuk De schepping
  • Tweede hoofdstuk In het begin
  • Derde hoofdstuk Ecce homo oculis

Minder is meer...

Op de begrafenis van hun vader laat Bernard Samber zijn zus Sarah achter op het kerkhof. Hij dwaalt rond en gaat schuilen voor het onweer onder een brug. Daar ontmoet hij Julie, de stropersdochter met de rode ogen. Vóór Bernard terug naar zijn zus gaat, spreken ze af om middernacht.
Tijdens hun afspraak vraagt Julie Bernard haar zijn dood te schenken. Omdat de levenslijn van zijn hand langer is dan de hare, snijdt Julie zijn levenslijn door met haar haarspeld.
Leuk detail: de bloedlijn in zijn hand zie je voortdurend terug op de kaften van alle albums uitgegeven vóór 2003.
Wanneer Julie Bernard komt opzoeken loopt alles uit de hand. Sarah, bezeten door de boeken van haar vader, meent Julie te moeten doden. "Want de afstammelingen van de stam, gebrandmerkt met vurige ogen, zullen wraak bekomen, te vuur en te zwaard, met tanden of klauwen, tot in het nakomelingschap van hun beulen."

Wanneer dit niet lukt en Sarah’s moeder die handschriften wil vernietigen, doodt Sarah, razend van woede, haar moeder. Julie wordt echter beschuldigd van de moord en vlucht naar Parijs.



De Auteur

Yslaire (Bernard Hislaire, Brussel, 11 januari 1957) is een Belgische scenarist en tekenaar.
Hislaire volgt een opleiding in Sint-Lucas in Brussel. In 1975, hij is dan 18, gaat hij voor het weekblad Robbedoes werken. Niet veel later tekent hij een kort verhaal onder de titel De derde dief. Vanaf dan kan hij rekenen op befaamde scenaristen zoals Raoul Cauvin en Jean-Marie Brouyère, met wie hij meerdere reeksen zal opstarten zoals Zakkenloper en Blasius. In 1978 lanceert hij zijn eerste serie Frommeltje en Viola die in het weekblad Robbedoes verschijnt. Deze serie loopt tot 1985.

In 1986 resulteert zijn ontmoeting met de scenarist Balac, pseudoniem van Yann, in de start van de reeks Samber. Bernard Hislaire tekent voortaan onder de naam Yslaire. Deze reeks vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Bernard Samber, een jonge « bourgeois », en de proletarische Julie gedurende de Franse revolutie van 1848. De volledige serie wordt uitgegeven door Glénat en kent zowel commercieel succes als bijval bij de critici. De reeks wordt jammer genoeg onder een nieuwe omslag in 2003 opnieuw uitgegeven.

In 1997 start Yslaire met een website. Dit geeft ook aanleiding tot twee boeken, "Introduction au XXe ciel", gevolgd in 1998 door "Mémoire du XXe ciel: 98". Deze nieuwe reeks wordt hernomen in 2000 door de uitgeverij 'Les Humanoïdes Associés' en de twee albums worden heruitgegeven in één enkel album met de titel "XXe ciel.com: Mémoires 98".
Het jaar daarna verschijnt "Mémoires 99" en in 2004 tekent Yslaire voor deze reeks twee mogelijke eindes: "Mémoires <19>00" en "Mémoires <20>00". In 2003 start hij een nieuwe reeks Drie maagden. In 2006 start hij met de reeks "De Hemel boven Brussel".

05 maart 2008

Vlieg er eens uit

Onze oudste heeft een kite gekocht om aan zee te gaan vliegeren. Dit is tegenwoordig erg 'in' bij 15 jarigen. Zo'n vliegers zijn niet van die onbenullige draakjes van in onze tijd, maar 3 à 4 vierkante meter grote zeilen die bij 5 beaufort al je krachten vergen om in bedwang te houden. Vraag het maar aan onze zus. Die ging laatst bij een stevige bries plat op de buik...

Maar dat is nog klein bier in vergelijking met de computer gestuurde kites die worden gebruikt bij containerschepen. Het zijn niet allemaal wereldzeeën bevuilers. De MS Beluga Skysails is uitgerust met zo'n computer gestuurde kite.

De Beluga is een 10.000 ton vrachtschip van 312 meter lang en wordt gedeeltelijk voortbewogen door een vlieger van 160 vierkante meter. Deze vlieger moet een brandstofbesparing opleveren van 10 à 15 procent.

Naast het kostenbesparende effect van Sky Sails is er de reductie van uitstoot van schadelijke gassen. Zowel de uitstoot van CO2 als van zwaveldioxide zou sterk verminderen.

Navolging zal dit experiment zeker hebben. Vooral met een prijs van boven de 100 dollar per vat ruwe olie. Daarnaast is Sky Sails van plan vliegers van 600 vierkante meter te introduceren, wat een besparing van 35 procent mogelijk zou maken.

04 maart 2008

De leukste grap van de wereld

Een jaar lang heeft de Britse psycholoog Richard Wiseman gezocht naar de leukste grap ter wereld. Je kan die en nog enkele andere hier vinden.

Two hunters are out in the woods when one of them collapses. He doesn't seem to be breathing and his eyes are glazed. The other guy whips out his phone and calls the emergency services. He gasps, "My friend is dead! What can I do?". The operator says "Calm down. I can help. First, let's make sure he's dead." There is a silence, then a shot is heard. Back on the phone, the guy says "OK, now what?"
Hij deed het onderzoek in samenwerking met de respectabele British Association for the Advancement of Science. In zijn boek Quirkology zegt Wiseman overigens dat het misschien niet zozeer de leukste grap ter wereld is als wel de meest algemeen aanvaardbare grap.

Vieze moppen kwamen niet in aanmerking, elke inzending op de website werd gekeurd en daarna in een databank gestopt. Bezoekers van de site kregen vijf willekeurige grappen voorgeschoteld ter beoordeling en op die manier werd de beste uitgekozen.

In de Quirkology-site, de andere site van Wiseman, laat hij de Colour-Changing Card Trick zien.

Tip: Laat je niet misleiden door de kaarten.

02 maart 2008

Liefde voor een leerkracht

Mijn leerkracht Nederlands gaf mij altijd negens
Mijn leerkracht Duits altijd neunen
Mijn leerkracht Frans altijd neufs
En van mijn leerkracht Engels kreeg ik eights

Mogelijk gerelateerde posts