04 november 2007

François Bourgeon

Naar aanleiding van het verschijnen van het vierde deel, eerder dit jaar, in de reeks 'De cyclus van Cyann', wou ik striptekenaar François Bourgeon, in mijn strip rubriekje wat nader toelichten.

Het werk

Bourgeon is bij mij vooral bekend om een drietal strip reeksen:

  • De kinderen van de wind
  • De gezellen van de schemering
  • De cyclus van Cyann

In 'De kinderen van de wind' komt de geëngageerde stripmaker in Bourgeon het sterkst naar boven. De sociale ongelijkheid vormt het hoofdthema in deze reeks. De strijd tussen arm en rijk loopt als een rode draad door de vijf delen van deze stripreeks. Keer op keer klaagt hij in zijn werk de heersers en onderdrukkers aan, die zich vooral onder de geestelijke en militaire machthebbers bevinden.
In 'De kinderen van de wind' volgen we de belevenissen van Isabeau de Marnaye - Isa voor de vrienden - die om duistere redenen Frankrijk per schip ontvlucht, maar al vlug van de regen in de drop belandt.

De vijf delen van 'De kinderen van de wind':

  • Het meisje in het want
  • Het gevangenisschip
  • Handelspost Juda
  • Het uur van de slang
  • Het ebbenhout

Halverwege de veertiende eeuw leek het einde der tijden nabij. Vier 'apocalyptische ruiters' zaaien dood en verderf met honger, oorlog, pest en wilde beesten: de afschuwelijke hongersnood van 1315-1317, de honderd jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, door de koning van Engeland uitgeroepen in 1337, de pest die één derde van de bevolking van Europa zou doden arriveert in Marseille rond 1347. En of dat nog niet genoeg was, kon een argeloze reiziger elk moment door een wolf of een beer overvallen worden. Dit is het historische decor van 'De gezellen van de schemering', Bourgeons eigenzinnige visie op het einde van de Middeleeuwen.
Die gezellen zijn een verminkte ridder, Mariotte en Anicet. Alle drie door de maatschappij verstoten. Ze hebben elkaar gevonden in de strijd tegen de Zwarte Kracht. Ooit was de ridder een pion van de Zwarte Kracht, die dood en verderf zaaide. Nu staat zijn leven in het teken van de wraak op zijn vroegere heer.

De drie delen van 'De gezellen van de schemering':

  • De betovering van het nevelwoud
  • De vale ogen van de moerasstad
  • De laatste zang van de Malaterres

In 1994 begint Bourgeon dan, op een scenario van Claude Lacroix, met een hoogst originele space opera 'De cyclus van Cyann'. We volgen de avonturen van Cyann, de erfgename van het geslacht Olsimar. Als dochter van de wereldleider van de planeet Ohl is ze aanvankelijk meer geïnteresseerd in haar minnaars dan in staatszaken. Pa stuurt haar echter naar de planeet Ilo om de remedie te vinden voor de dodelijke Purperkoorts die haar eigen planeet teistert.
Bourgeon is een magistraal graficus die over een ontembare fantasie beschikt. De sneeuwlandschappen, oerwouden en vulkaangebieden van vreemde planeten zijn een lust voor het oog.

De vier tot nu toe verschenen delen:

  • De brOn en de sOnde
  • Zes seizoenen op ilO
  • Aïeïa van Aldaal
  • De kleuren van Marcade


De auteur

François Bourgeon werd op 5 juli 1945 in Parijs geboren. Hij volgde daar de Akademie voor beeldende kunsten, die hij in 1971 verliet met als specialisatie brandschilderen.

Hij werkte een tijd voor een meester-glazenier, waar hij zijn techniek verder kon vervolmaken. Toen hij later voor zichzelf begon, merkte hij al vlug dat er in het glazeniersvak te weinig werk was om er van te kunnen leven.

Bourgeon ging dus op zoek naar een andere manier om zijn brood te verdienen en stuitte toen min of meer toevallig op de strip.

Hij begon op free lance-basis bij Bayard Presse, waar hij regelmatig tekenwerk verrichtte voor het blad Lisette. Toen dat blad in 1973 ophield te bestaan moest hij maandenlang de redacties van alle bekende en minder bekende Franse stripuitgeverijen langs op zoek naar werk. Uiteindelijk had hij beet bij uitgeverij Fleurus: een serie voor Fripounet.

Samen met scenarist Robert Genin maakte hij voor Djin 'Beatrijs en Coen/De zwarte vlucht'. In 1979 verschenen bij Jacques Glenat de eerste pagina's van 'De kinderen van de wind/Het meisje in het want'. Voor deze strip ontving François Bourgeon de Prix Alfred 1980, de prijs voor de beste tekenaar van dat jaar.

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts