21 februari 2008

Mijn thuis is waar mijn Stella staat

In 1926 lanceert Artois een goudblonde lager als kerstbier, zo helder dat het de naam 'Stella' - latijn voor 'ster' - meerkijgt. Het bier wordt zo enthousiast onthaald dat het doorlopend verkrijgbaar wordt.

Pilsener is eigenlijk een typisch Tsjechisch streekbier. Een huwelijk tussen gerst uit Moravië, hop uit de Boheemse heuvels en mineraalarm grondwater dat de subtiele aroma's volledig tot hun recht laten komen.
Dit blonde bier uit het Tsjechische Pilsen trekt met de Centraal-Europese migranten de grote plas over en verspreidt zich ook langs water- en spoorwegen over het Europese continent.

Tot aan de tweede wereldoorlog blijft het bier vrij zeldzaam in ons land. Pils brouwen vergt immers een gigantische investering in dure koelinstallaties. Pils moet namelijk op lage temperaturen gisten.

Kort na de grote oorlog investeren bijna alle overgebleven brouwerijen in pilsbier. Maar daarvan zijn er nog maar weinig over.
Artois - opgericht als 'Den Hoorn' in 1366 - is één van de meest gedreven pilsbrouwers. In 1986 neemt het zijn grote concurrent Wielemans uit Vorst over. Een jaar later fuseert het met Piedboeuf tot Interbrew. Uiteindelijk fuseert het bedrijf in 2004 met het Braziliaanse Ambev tot Inbev.

Sinds de jaren zeventig wordt Stella in grote delen van Vlaanderen de standaard pils en houdt hieraan de foute associatie met hoofdpijn over. Die hoofdpijn kwam echter niet door het bier op zich, maar aan de hoeveelheid. Wie met een kater rondliep had gewoon teveel gedronken...
Internationaal positioneert Stella zich als 'premium', een luxepils waaraan men iets meer kan verdienen. Iets wat niet overal lukt. Denk maar en Engeland waar Stella geassocieerd wordt met het tomeloos achteroverslaan van pinten, met alle gevolgen van dien.

Stella is een ideale dorstlesser. Geurt naar mout en hop en smaakt naar pure granen. Jammer dat de hopbitter gedurende de jaren dat ik de pils ken minder en minder uitgeproken wordt en steeds zoeter smaakt. Gaan we naar een uni-sex pils waar Stella Artois, Jupiler of Cristal Alken allemaal gezelfde smaken?

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts