23 november 2008

Econoshock

Ik heb net het boek Econoshock van Geert Noels gelezen. Het boek geeft een antwoord op de vraag waarom onze wereld zo sterk aan het veranderen is. Hij doet dit aan de hand van een zestal belangrijke economische schokken die - vroeg of laat - ons leven drastisch zullen veranderen.

• De opkomst van het Oosten
• Het einde van goedkope fossiele brandstoffen
• De crash van het hele financiĆ«le systeem
• De demografische evolutie
• De ICT-revolutie
• De opwarming van de aarde

Het is een boek die bij onze beleidsmensen verplichte literatuur zou moeten zijn. Het geeft aan dat ze de ‘not in my backyard’ politiek moeten stoppen en doortastende wereldwijde maatregelen moeten nemen. Het uitstellen van drastische maatregelen zullen veel te zware gevolgen hebben op de komende generaties. Er moet dus NU worden gehandeld.

Het is echter een positief verhaal. Het uitgangspunt doorheen heel het boek is dat de economie een afspiegeling is van het menselijk vernuft. Dat achteruitgang geen optie is en dat de mens onder druk erin slaagt om heel creatieve en innoverende oplossingen te bedenken.

Aan ons om de geboden opportuniteiten tijdig te zien en ze positief aan wenden. Ik heb alvast de Humo gekocht met het gratis 'Water & Climate-fonds' aandeel.

1 reacties:

Anoniem zei

Enkele kernpunten uit het boek van Geert Noels die mij raken:

- Er bestaat geen verworven welvaart voor de toekomstige generaties.

- Een belangrijke vaststelling is dat mensen in dezelfde omstandigheden altijd dezelfde fouten maken en erg weinig onthouden van vroegere pijnlijke lessen.

- Het geheugen van de belegger (de mens) is inderdaad erg kort. De mens maakt zo graag deel uit van een groep dat hij het comfortabler vindt om collectief te verliezen dan helemaal alleen gelijk te hebben.

- De industriele revolutie vormde een periode van groei en productiviteit, maar hierbij werden alle remmen losgegooid. Het laatste land dat volop tot die fase is toegetreden, China, vormde de druppel die de industrialiseringsemmer heeft doen overlopen.
Een dergelijke vorm van economische groei kan de wereld simpelweg niet aan.

- De sleutel van succesvolle bedrijven is inderdaad: de capaciteit om zichzelf continu opnieuw uit te vinden.Ze stimuleren innovatie en maken van verandering zelfs hun bedrijfsimago. …


Herkenbaar.

Maar de hamvraag is: “Hoe gaan we er mee om?”.

Peter Senge, Professor MIT en bekend van The Fifth Discipline, Presence, etc. geeft hierop antwoord in zijn nieuwste boek The Necessary Revolution.

Vanuit het gedachtegoed van levende en lerende systemen zien we volgende sleutels naar oplossing:

- Systeemdenken
- Samenwerking over elke mogelijke grens heen
- Creatie ipv problem solving
- Persoonlijk Leiderschap
- Belang van mentale patronen

Of om het met Marcel Proust te zeggen: “De Werkelijke ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen maar uit het krijgen van nieuwe ogen.”

De allerlaatste zin in het boek Econo Shock “We kunnen veel automatiseren, maar niet de creativiteit, de inventiviteit en de ziel.” raakt de essentie.

Frank Geertsen - www.architectsofdreams.be

Mogelijk gerelateerde posts