01 augustus 2008

Mama is van streek

Op reis had mama een teek. Een klein prikje en daar zat ie dan. Een piepklein ding op de rug van haar hand. Tekenbeten zijn op zich niet erg. Maar er doen de vreemdste doemscenario's de ronde. Mama was van streek.

Het gevaar dat je via een tekenbeet de ziekte van Lyme of een andere ernstige aandoening kan oplopen, is sterk overroepen. De kans op besmetting bedraagt in ons land minder dan 5 procent. Als je binnen de 24 uur de teek verwijdert is het risico nog kleiner. In ons geval was dat minder dan 5 minuten...

Een tekenbeet kan enkel tot een dergelijke aandoening leiden als de teek besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi en dat is bij de meeste teken niet zo. Het risico op besmetting ontstaat pas een tijd na de tekenbeet en is het grootst van 48 tot 72 uur nadien. Je moet dus niet onmiddellijk naar de dokter lopen voor antibiotica.

Wanneer je de teek wegneemt met een pincet, is het belangrijk nadien de plaats van de beet goed in het oog te houden. Als er zich tijdens de eerste maand een pijnloze, rozig-grijze vlek vormt die elke dag 2 tot 3 cm groeit ben je besmet. Pas dan moet je naar de dokter.

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts