05 maart 2008

Vlieg er eens uit

Onze oudste heeft een kite gekocht om aan zee te gaan vliegeren. Dit is tegenwoordig erg 'in' bij 15 jarigen. Zo'n vliegers zijn niet van die onbenullige draakjes van in onze tijd, maar 3 à 4 vierkante meter grote zeilen die bij 5 beaufort al je krachten vergen om in bedwang te houden. Vraag het maar aan onze zus. Die ging laatst bij een stevige bries plat op de buik...

Maar dat is nog klein bier in vergelijking met de computer gestuurde kites die worden gebruikt bij containerschepen. Het zijn niet allemaal wereldzeeën bevuilers. De MS Beluga Skysails is uitgerust met zo'n computer gestuurde kite.

De Beluga is een 10.000 ton vrachtschip van 312 meter lang en wordt gedeeltelijk voortbewogen door een vlieger van 160 vierkante meter. Deze vlieger moet een brandstofbesparing opleveren van 10 à 15 procent.

Naast het kostenbesparende effect van Sky Sails is er de reductie van uitstoot van schadelijke gassen. Zowel de uitstoot van CO2 als van zwaveldioxide zou sterk verminderen.

Navolging zal dit experiment zeker hebben. Vooral met een prijs van boven de 100 dollar per vat ruwe olie. Daarnaast is Sky Sails van plan vliegers van 600 vierkante meter te introduceren, wat een besparing van 35 procent mogelijk zou maken.

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts