23 mei 2007

Eén terrabyte

Vreemde titel, maar die 1 Tbyte spookt nu al een aantal dagen rond in mijn hoofd. Hoe krijg je in hemelsnaam 1 Tbyte data van punt A naar punt B, als die twee punten 100 km uit elkaar liggen en er maar een WAN verbinding van 34 Mbit/s tussen ligt? Dit neemt in theorie meer dan 68 uur in beslag. Zelfs in zo'n ideale wereld, is dit niet bruikbaar wanneer je maar een weekend van twee dagen hebt om dit uit te voeren als één van de vele stappen uit een volledig migratie plan.

Je moet dus op zoek naar een andere oplossing. Die 1 Tbyte moet zo snel mogelijk op een transporteerbaar medium die je onder je arm kunt nemen en met de auto naar zijn bestemming kan brengen.

Dus je gaat op zoek naar een server met voldoende harde schijf waar je je 1 Tbyte naar toe kan kopiëren. Maar daar zit nu juist 'de eerste pitfall'. Bill's state of the art server operating system (windows 2003) kan dit niet. Grote bestanden kunnen niet worden gekopieerd. Je hebt last van IRPstack overflow. De server service (lanmanserver) gaat helemaal de mist in. En het verhogen van de IRPstacksize - suggestie van de Microsoft support site - brengt geen soelaas. Hogere waardes van die parameter vreten je non-paged memory pool op. En voor 1 Tbyte heb je een heel hoge waarde nodig van die IRPstacksize...

Je vraagt je af hoe backup programma's dit omzeilen. En daar ligt ook de oplossing van mijn probleem. Installeer een goed backup programma en backup de 1 Tbyte. Pitfall 2 dient zich aan. Ik haal hoegenaamd niet de verwachte snelheid ondanks de 1 Gbyte network kaart en een dedicated Gbyte network switch. Wat is hier de bottleneck?

Dan maar op zoek naar een 'snelle' tape drive (LTO2) die je in je server kan inbouwen.

Eureka. Ik haal boven de 1900Mbyte/min. De 1 Tbyte laat zich copieren in iets meer dan 9 uur. Dat is al heel wat beter dan de theoretische 68 uur van waar ik vertrok. Nu nog enkel veilig in punt B raken...

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts