11 juni 2007

Verkiezingen 2007

De verkiezingen zijn één dag achter de rug, en nu al wordt duidelijk dat de formatie van een regering niet gemakkelijk zal verlopen.
De overwinning van het kartel CD&V/NV-A zou wel eens een Pirus overwinning kunnen worden. De Vlaamse eis om meer onafhankelijkheid, is voor alle Waalse partijen – de een al wat meer dan de andere – niet aan de orde. Sterker nog, de enige partij, de MR van Didier Reynders, waarmee je over dit onderwerp had kunnen praten, heeft vanavond duidelijk laten verstaan dat het overhevelen van bevoegdheden naar de deelstaten, waar de socialisten aan de macht zijn, niet tot de mogelijkheden behoort, en het MR programma enkel maar zou schaden.
Dit betekent dat CD&V, willen ze echt regeren, hun eis van meer bevoegdheden voor de deelstaten sterk gaat moeten afzwakken. Iets wat hun kartel partner niet echt leuk gaat vinden. Je kan er van op aan dat Bart De Wever dan wel voor het nodige vuurwerk zal zorgen.
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat alle Vlaamse partijen - zoals gewoonlijk - sterk verdeeld naar de onderhandelingstafel met hun Waalse collega's zullen gaan en dus heel weinig uit de brand gaan slepen. Alweer een gemiste kans.
Ik heb het persoonlijk nogal wat moeilijk met de overwinning van CD&V/NV-A. Stel je voor dat Pieter De Crem minister van defensie wordt. Gaan we dan naar Irak? Het zal in ieder geval risicovoller zijn...
Ook de uitspraak van Yves Leterme dat de 'breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen'. Gaan we dan nog meer belastingen betalen? Is die 46% al niet meer dan genoeg?

0 reacties:

Mogelijk gerelateerde posts